Afla Ce-si Doresc Clientii Tai

03 Iunie 2013
clientii tai

clientii tai

Acesta a fost titlu prezentarii de la Conferintele Nationale de eCommerce, eveniment organizat de GPeC.

Dupa un prim intro in public facut la EcomTIM, se pare ca tot zona de e-commerce are un interes pentru aceasta aplicatie. Practic acest articol vine sa-ti povesteasca prezentarea in detalii si ceva in plus 😉

Care este piata si unde sunt clientii ?

Aici am facut referire la penetrarea internetului in Romania, unde sunt cifre care spun 8 milioane, altele 9.. deci adevarul este undeva la mijloc. Ce stim destul de sigur este numarul utilizatorilor retelei Facebook, care in Romania a ajuns la 6 milioane.

Mai stim ca toti acesti oameni cauta produsele si serviciile tale pe Google, iar interactiunea cu brandul tau se face in general prin Facebook.

De aici iti dai repede seama ca pentru a ajunge la clientii tai ai nevoie de SEO si prezenta in Social Media.

Pentru ca in online lucrurile sunt foarte misto, trebuie sa stii ca ai cateva tool-uri gratuite care practic iti permit sa faci o targetare a audientei tale, acestea fiind: Google AdWords, Keyword Tool, Google Trends si Facebook Ads.

Hai sa vedem cum te ajuta aceste tool-uri.

Google Adwords Keyword Tool – te ajuta sa vezi numarul de cautari lunare pentru un cuvant (produs/serviciu) dar iti arata si alte cuvinte relevante cu cele analizate de tine. Google iti ofera aceste informatii pe baza istoricului de cautari ale utilizatorilor. Cei care folosesc Google AdWords sigur sunt familiarizati cu acest tool.

Google Trends – cum ii spune si numele, te ajuta sa vezi trendurile de cautari pentru respectivele cuvinte. Acest lucru trebuie sa-ti fie de ajutor in strategia ta de marketing. Astfel te poti pregati pentru o perioada aglomerata, stii ce stocuri sa-ti faci si din timp, unde, cum si cat sa investesti. Si Google Trends te ajuta la descoperirea a noi cuvinte pe care le poti folosi in campaniile tale de SEO / AdWords. Fii sigur ca si concurentii tai se folosesc de aceste informatii.

Facebook Ads – chiar daca in prima faza nu-l folosesti, te ajuta sa indentifici rapid auditenta ta pe aceasta retea de socializare. In cazul de fata am aflat ca pe Facebook sunt aproximativ 1.3 milioane de utilizatori din Romania interesati de fashion.

Acum fa tu cateva teste pentru cuvintele care te intereseaza, pune cap la cap informatiile obtinute si imparte bugetele de marketing intr-un mod inteligent.

Monitorizarea Campaniilor Ante Click

Stii ca cel mai important este sa realizezi prima vazare, deci primele tale eforturi sunt acelea de a ajunge la client cat mai rapid, desi… practic acesta trebuie sa ajunga la tine :).

Deci pe Google trebuie sa-ti monitorizezi evolutia cuvintelor cheie, iar pe Facebook, cresterea numarului de fani si gradul lor de interactiune cu postarile tale.

Incep sa apara rezultate bune pana aici ? Daca raspunsul tau este afirmativ, mergi mai departe si vezi ce se intampla in site-ul tau.

Monitorizarea Post Click

Acum poti sa vezi efectele actiunilor tale de marketing transformate in trafic. In Google Analytics poti masura interactiunile vizitatorilor unui site veniti din diferite medii prin care acesta a fost promovat. Analizand informatiile de aici, vezi ca timpul petrecut in site, numarul de pagini vizitate si bounce rate-ul sunt diferite in functie de canal si de cuvintele cheie prin intermediul carora s-a ajuns in site.

Practic de aici trebuie sa inceapa optimizarea ta vis-a-vis de alocarea bugetului in functie de canalul de promovare si cuvintele cheie alese. Daca pana acum te-ai lasat influentat de ce au spus altii ca e bine sau nu sa faci, acum este momentul sa faci exact ce trebuie, sa fi acolo unde sunt utilizatorii cei mai interesati de produsele tale, sa-ti canalizezi eforturile in a-i transforma pe acestia in clienti.

SEO – Alege Cuvintele Cheie Performante

Cu MintMetrics te poti conecta rapid la contul tau de Google Analytics, vezi usor cuvintele care iti genereaza traficul din site, dar si metricii amintiti mai sus : timp petrecut in site, numar de pagini vizitate si bounce rate.

Sfatul meu este ca in prima faza sa targetezi cuvintele cheie la care ai cea mai buna interactiune in site, nu neaparat cele care iti genereaza cel mai mare trafic (daca utilizatorii nu stau in site investesti fara sens). Procesul de adaugare a unui cuvant cheie la monitorizarea pozitiilor in Google este foarte simplu si se face dintr-un simplu click.

In raportul de monitorizare al cuvintelor vezi mai mult decat actuala pozitie din Google, vezi si informatiile din Google Analytics, iar daca in timp nu-ti convine ceva legat de acele cuvinte, poti sa le inlocuiesti rapid cu altele mai performante.

Afla de ce se intampla asa si cum te pozitionezi fata de concurenta.

MintMetrics este o aplicatie simpla, intuitiva, care te ajuta sa intelegi cum si mai ales de ce se intampla lucrurile intr-un fel sau altul. La monitorizarea cuvintelor cheie in Google, in partea de detalii vezi si top 10 rezultate (pe cei din prima pagina), unde dintr-un simplu click poti sa adaugi pana la 5 concurenti fata de care sa te raportezi pentru cuvantul respectiv.

Pentru ca factorii sociali si anume, numarul de like-uri, share, comment-uri, tweet-uri, +1 par sa contribuie la buna pozitionare a unui cuvant in Google, am ales sa afisam aceste informatii la fiecare URL monitorizat fie ca este al tau, fie ca este al unui concurent. AlexaRank este si el prezent aici.

competitori cuvinte cheie

Toate pentru a vedea rapid cum te pozitionezi fata de acestia si de a lua masurile necesare. Da, prin intermediul API de la ex SEOMoz, actual Moz, afisam si numarul de backlink-uri plus numarul de domenii care fac trimitere spre site-ul tau.

Afla Impactul Utilizatorilor Din Social Media Asupra Site-ului Tau

Modul tau de gandire asupra business-ului tau poate fi unul bun, dar il poti imbunatati cand ti cont si de dorintele clientilor tai.

Daca statisticile ante click sunt bune si pe partea de social media legata de cresterea numarului de fani si interactiunile cu postarile vezi ce efect genereaza acestea asupra magazinului tau.

Asupra unui site serios cu optiunile de social share corect implementate, de regula intervin si actiuni din partea vizitatorilor, dar aici poate fi o lunga discutie, subiect pentru un nou articol in blog ;).

Concret: cu aceasta aplicatie vezi actiunile vizitatorilor tai prin intermediul optiunilor de social share asupra oricarui link din site (link prezent in sitemap.xml) . Practic vezi cate like-uri, comentarii, Facebook shares, Tweet-uri, +1, Linkedin share si pins ai pentru continutul tau la nivel de URL.

Nu te supara frate, insa daca pisicile postate de tine pe pagina de Facebook, au un numar mare de like-uri si shares, dar asupra site-ului tau efectul din partea vizitatorilor este egal cu 0 (zero). Vezi ca muncesti / postezi fara sens, tot ce conteaza este ca tu sa generezi vanzari din site, iar investitiile tale trebuie transformate in cifre frumoase aici.

Da, poti monitoriza si concurenta din acest punct de vedere, adica sa vezi la ce tip de produse interactioneaza vizitatorii lor sau iti poti da seama pe ce retele sociale se promoveaza ei mai mult.

Nu uita, vizitatorii site-urilor concurente sunt si vizitatorii tai, ai mare grija ce experienta le oferi.

In aplicatie gasesti rapoarte avansate si pe partea de social media, mai precis date despre evolutia unui URL in social media. Daca incepi campania de promovare a unui produs nou, sau categorie noua de produse, vezi evolutia zilnica a acesteia.

Eu monitorizez evolutia articolelor din blog de la data publicarii pana la momentul in care intervine linia dreapta, semn ca acolo s-a atins punctul maxim de social shares.

evolutie social shares

Pentru ca totul sa fie simplu si intuitiv pentru tine, am adaugat si campul de „evolutie„, unde vezi care pagina din site ti-a declansat eventualele spike-uri de shares.

Prezentarea o poti urmari in continuare, unde vezi si imagini relevante la cele spuse mai sus.

Ideea generala este de a fi acolo unde sunt clientii tai, iar in mediile lor de socializare sa promovezi produsele / continutul pe care si-l doresc, cand si-l doresc.

Daca te-ai convins de utilitatea acestui tool poti cere acces gratuit si intri automat in lista limitata a celor care vor putea testa varianta beta de la MintMetrics.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Toate câmpurile sunt necesare

Iti place aceasta pagina?